Nationale AI cursus

Nationale AI cursus

Voor het vak dataverwerking en -verwerking kregen we de kans om een AI cursus te volgen. AI interesseert me wel, wat het voor mij een interessante cursus maakte om te volgen. Maar wat is AI nu precies, en waarover ging de cursus precies? Daar zal ik verder in dit bericht een extra woordje over vertellen.

Wat is AI?

AI staat voor artificiële intelligentie, oftewel het creëren van een artefact dat intelligentie kan vertonen. Dit klinkt misschien vreemd, daarom zal ik het illustreren met een voorbeeld dat iedereen kent. Als je op een website gaat waar ze bepaalde producten verkopen, en je hebt een vraag over een van deze producten, heb je meestal de mogelijkheid om die vraag meteen online te stellen. Je hebt misschien gemerkt dat je op je vraag vrijwel meteen antwoord krijgt. Wel nee, er zit niemand aan zijn scher geplakt te wachten tot iemand een vraag stuurt, maar het is een chatbot die jouw vraag automatisch kan beantwoorden. Dat is makkelijk voorbeeld van wat AI is. Natuurlijk gaat AI veel verder dan alleen chatbots, en dat is net het mooie, of is het niet allemaal mooi?

Voor- en nadelen van AI

AI heeft veel voordelen, denk maar aan de chatbot die ik net uitlegde. Maar er is nog veel meer. AI kan door middel van machine learning personalisatie bieden bij klanten. Als je op Netflix zit, krijg je altijd een pagina met suggesties voor jou. Meestal zitten daar ook film of series in die je effectief aanspreken. Dat is mogelijk gemaakt door keuzes van mensen te verzamelen en zo kunnen er bijna correcte voorspellingen gemaakt worden.

Maar er is ook een andere kant aan AI. Door al deze automatiseringen en voorspellingen kunnen er ook negatieve dingen gebeuren. Zo zijn er AI – toepassingen die in contact komen met mensen (vb: robot in rusthuis). Als deze toepassingen niet correct ontworpen zijn, of de systemen worden gehackt, kan dat een gevaar vormen voor de omliggende personen.

Zelf las ik een tijd terug over een AI – toepassing die de politie van Amerika gebruikte. Deze AI was racistisch. Dit kwam omdat politie veel controleerde in arme buurten van immigranten, en daar dan ook meer mensen moest arresteren puur omdat hun focus in deze buurten lag. In deze buurten leefden vooral mensen met een donkere huidskleur. Dit zorgde ervoor dat de AI een hogere score gaf op mensen met een donkere huidskleur bij misdaad voorspellingen dan mensen met een blanke kleur. De reden was omdat de AI geen evenwichtige data had om mee te werken, 7/10 van de data ging over mensen met een donkere huidskleur. AI is dus zeker niet alleen positief, het heeft zeker zijn gevaren.

Reflectie over de cursus

Ik heb de nationale AI cursus gevolgd, met de 8 verschillende tracks. Ik heb de cursus verspreid over twee dagen, iedere dag ben ik er ongeveer 2u mee bezig geweest. De cursus was voor mij leuk om te volgen, maar het meeste wist ik al. De interviews die erin voorkwamen waren voor mij het meest interessant. Ik raad de cursus dan ook niet aan aan mensen die al weg zijn met AI, maar voor mensen wat AI nog wat vraagtekens geeft, raad ik het zeker aan.

 

Geen reacties

Je reactie toevoegen