ja of JA: de strategie van het geluk

ja of JA: de strategie van het geluk

Tijdens het vak Leiderschap in zelfsturende teams kregen we de kans om het gastcollege van Frederik Imbo te volgen. Hij had het over de strategie van het geluk, en hoe we dingen niet persoonlijk moeten nemen. Sommigen kennen hem misschien al van zijn populaire Ted-Talk op YouTube. Deze heeft ondertussen al meer dan 12 miljoen views gehaald, en still counting.

De 3 facetten van het geluk

Frederik startte zijn presentatie met de vraag: “Wat heeft volgens jullie de grootste invloed op geluk?”. We konden kiezen tussen de volgende drie elementen: DNA, mindset en omgeving. Uiteindelijk bleek de grootste factor tot geluk DNA te zijn. Maar liefst 50% van ons geluk wordt bepaald door genetica.

Op de tweede plek staat mindset. 40% van ons geluk wordt bepaald door hoe we in het leven staan, en hoe we naar het leven kijken. De kleinste factor is dus omgeving, ons geluk wordt met slechts 10% bepaald hierdoor. Ik vond dit een verassend resultaat, omdat ik nummer 1 & 3 zou omwisselen, dat leek mij toch de meest logische volgorde.

Huurder of eigenaar van het leven?

Nadat we het hadden over wat invloed heeft op ons geluk, gingen we meer in op de mindset. Daar lag de focus op huurders en eigenaars van het leven. Het verschil tussen de twee is vrij simpel. Als huurder ben je iemand die je teveel laat lijden door externe factoren, en de schuld van je ongeluk bij een ander legt. Een goed voorbeeld hiervan is als het slecht weer is, je automatisch ongelukkig voelt, “Het is altijd slecht weer als ik eens thuis ben!”. Het perfecte voorbeeld van een huurder. Een eigenaar daarentegen is een persoon die z’n geluk zoveel mogelijk in eigen handen wil hebben, en zich niet laat beïnvloeden door externe factoren.

Ik denk dat iedereen wel eens een huurder en een eigenaar is in het leven. Het is vooral van belang welke van de twee de bovenhand heeft in jouw leven. Het is vanzelfsprekend dat het beter is om als eigenaar in het leven te staan, maar soms kan het eens tegensteken. Laat een slechte dag dan ook voorbijgaan, niet iedere dag kan rozengeur en manenschijn zijn.

De 3 dimensies van ultiem geluk

Om te eindigen, had Frederik het nog over de drie dimensies van het geluk. De eerste is genieten, de tweede is waarden en de laatste is verbondenheid. Genieten spreekt voor zichzelf. Soms is het nodig om eens al het werk en alle zorgen van je af te werken door eens te genieten. Een weekendje weggaan, een keer naar de cinema gaan, noem maar op.

Waarden wordt gezien als de tweede dimensie van het ultiem geluk. We moeten leven volgens de waarden van ons leven, iedereen bepaalt natuurlijk zijn eigen waarden. Mijn waarden zijn bijvoorbeeld vriendelijkheid, behulpzaamheid, loyaal en nog wat meer. Zeg ja tegen je waarden en leef volgens je waarden. Je zal voelen dat je er voldoening aan hebt.

De laatste dimensie van het geluk is verbondenheid, deze spreekt voor zichzelf. Zeg ja tegen vriendschap en verbondenheid. Mensen zijn niet gemaakt om eenzaam te zijn. De ene is liever eens alleen dan een ander, maar iedereen heeft sociaal contact nodig op het einde van de weg.

Het was een inspirerende sessie die je toch wel even liet stilstaan bij hoe je zelf als persoon in het leven staat. Ik zie geen connectie met het vak leiderschap in zelfsturende teams, maar ik denk dat dat ook niet de essentie was. Iedereen zou deze presentatie kunnen bijwonen.

Ben je zelf geïnteresseerd, en wil je meer te weten komen over Frederik Imbo, bekijk dan zeker eens zijn website: https://imboorling.be/.

 

Geen reacties

Je reactie toevoegen