
Gesprek resources
Voor het vak klassieke en experimentele economie kregen we de opdracht om uit verschillende resources te kiezen, en daarvan te leren. Het was de bedoeling dat je voldeed aan de leerdoelen, daarvoor moest je resources kiezen van verschillende thema’s. Zelf koos ik ervoor om te leren over thema’s die binnen ons project passen, namelijk e-commerce en het bouwen van een online community.
Als eerste resource koos ik ervoor om over crowdfunding te leren, dit is een soort financieringsbron waarbij men geld gaat inzamelen via het publiek. Bij deze financieringsbron is een netwerk heel belangrijk, je moet proberen om je early adopters te vinden en hun aanzetten om je project te steunen.
Voor mijn tweede resource koos ik iets die me interessant leek om iets extra over te leren. Ik koos om de whitepapers van chatbots, media monitoring en webcare te lezen. Er zijn meerdere whitepapers over deze topics, maar ik heb van elk topic één gekozen.
Iedereen kent de chatbots wel, een van de meest populaire AI – uitvindingen tot nu toe. Hun functie is om 24/7 klanten te kunnen ontvangen en automatisch te kunnen antwoorden op veel gestelde vragen. Het nadeel van de chatbot is dat hij niet kan inspelen op gevoelens van een mens, daarnaast kan hij ook niet antwoorden op speciale vragen. Een chatbot kan de mens dus zeker nog niet volledig vervangen, en dat zal ook niet snel gebeuren.
Als derde resource koos ik om te leren over verschillende community engagements. De website was mooi opgedeeld in tien verschillende tips die je kan gebruiken om een community te boosten. Ik koos ervoor om deze bron door te nemen omdat ik het zelf sowieso interessant vind, maar ook omdat het zeer goed past bij ons project. Met de online community engagements die werden uitgelegd heb ik veel ideeën kunnen opdoen om later zelf eens te kunnen testen. Ik vond het ook interessant dat er schema’s bijstonden die je kan volgen per engagement. Je kan het zien als een soort kalender die je moet volgen om je engagement goed te laten verlopen. De focus ligt daar vooral dat je niet te snel van stapel loopt maar alles mooi uitwerkt en genoeg aandacht verzamelt van je community alvorens de engagement uit te voeren.
Daarnaast had ik nog whitepapers gelezen over media monitoring en webcare. Deze gaan beide over een gelijkaardig thema, namelijk het bezig zijn met de social media. Bij webcare gaat het meer om aanwezig te zijn waar je klanten aanwezig zijn. Als iemand een reactie plaatst onder een tweet met een tip/commentaar, kan je daar mee aan de slag. Soms is het ook nuttig om te antwoorden op vragen die mensen stellen onder posts, zo beantwoord je de vraag voor iedereen, want iedereen kan de reactie lezen.
Bij media monitoring gaat het vooral over het beleid van de sociale media. Je gaat bepalen welke doelen en KPI’s je wil halen en kijken hoe je ze kan meten. Je analyseert ook de sociale platformen en bepaalt de mogelijkheden voor elk van deze platformen. Zo kan je bij de ene beter tekstuele posts plaatsen en bij de andere video. Let wel op, zowel bij media monitoring als bij webcare mag je nooit de schuld op stakeholders steken, dat zorgt ervoor dat iedereen dat kan lezen en kan voor gevolgen leiden voor die stakeholder.
Tenslotte koos ik nog om de 13 meest voorkomende verdienmodellen te lezen. Ik koos deze website omdat ik het wel interessant vond en ik wist dat ik nog zo veel van kende van verdienmodellen. Daarnaast koos ik er ook voor omdat we met ons project nu beland zijn aan het bepalen van ons verdienmodel.
Sommige verdienmodellen kende ik natuurlijk al, zoals een abonnement, lidmaatschap of freemium, maar het grootste deel was nieuw voor mij. Een van de verdienmodellen die ik nog niet kende vond ik zeer interessant, en dat was upselling. Dat wil zeggen dat je je product of dienst zeer goedkoop maakt om zo een groot publiek te lokken, maar alles rondom je product of dienst maak je heel duur. Denk maar aan Ryanair, waar ze hun vliegtuigtickets zeer goedkoop maken, maar als je iets wilt eten in het vliegtuig je heel veel zal betalen.
Ik vond het een zeer leerrijke opdracht en heb dingen bijgeleerd die zeker van pas kunnen komen in de toekomst, ik denk dan vooral aan de verdienmodellen en de community engagements. Het is een opdracht waar studeren wel nodig was, maar ik heb er geen last van gehad aangezien het materie was die je zelf kon kiezen.
Geen reacties