Arduino project – lichtkrant met temperatuurmeter

Arduino project – lichtkrant met temperatuurmeter

Voor de richting Netwerkeconomie moesten we voor de module logisch probleemoplossen als eindproject een Arduino project maken. De bedoeling was om data te verzamelen hiermee en het te kunnen linken aan je SBP. Je zou denken, een economische richting en dan met een Arduino werken? Dat dacht ik eerst ook, maar uiteindelijk kan iedereen met een Arduino werken. In dit blogbericht zal ik jullie wat meer vertellen over mijn Arduino project, waarom ik hiervoor koos en waarom dit binnen de richting past.

Voor het Arduino project heb ik een lichtkrant gekocht die aan de hand van een code die ik online vond een bepaalde tekst displayde, ik kan zelf kiezen wat die tekst is en kan die ook in enkele luttele seconden aanpassen. Ik kwam op dit idee door Arduino projecten online te bekijken en dat zag er wel leuk uit.

Hier zie je de tekst die ik kan displayen gemarkeerd in het geel.

Nadat ik de lichtkrant had besteld en geïnstalleerd op mijn Arduino, kon ik tekst displayen die ik wou. Maar toen had ik nog geen data om te verzamelen. Toen keek ik wat er allemaal in de Arduino kit zat, en botste ik op een thermometer. Ik had meteen idee om dit aan mijn SBP te linken, aangezien we lokale producten leveren bij de mensen thuis met de fiets. Ik heb besloten om de thermometer dus aan te sluiten, samen met 3 verschillende lichtjes. Als het tussen de 0 en 10 graden is, brandt het blauwe lichtje, tussen de 10 en de 20 graden brandt het gele lichtje en hoger dan 20 graden zal het rode lichtje branden.

De temperaturen zijn af te lezen door naar de seriële monitor te gaan.

De reden om de lichtjes hieraan toe te voegen, is dat ik de tekst die ik display kan aanpassen naargelang de temperatuur. Zo kan ik bij het blauwe lichtje reclame maken voor bv winterbanden en bij het rode lichtje reclame maken voor bv ijs. De bedoeling is om zo mensen naar onze website te lokken en ze er zo bewust van maken te maken dat lokaal kopen wel degelijk belangrijk is.

Nu kan je je nog afvragen, hoe verzamel je nu data? Het is vrij simpel, ik display een tekst die mensen naar een bepaalde categorie van onze website stuurt. Als de dag voorbij is kunnen we zien hoeveel mensen via de link naar de website kwamen en welk bericht het meest populair was. Dit kan allemaal gebeuren via Google Analytics.

Als we er volgend semester aan verder werken, zou ik graag de tekst automatisch laten aanpassen naargelang de temperatuur en de lamp die dus brandt. Ik doe dit nu namelijk handmatig en het zou ervoor zorgen dat er constant een tekst kan gedisplayd worden zonder dat er iemand moet naar kijken. Ik ben wel al blij met wat ik nu heb kunnen maken, het was ook zeer leuk om met Arduino kennis te maken!

Mijn Arduino project met lichtkrans.

 

Reacties: 2

  1. […] maken. Het dataproject moest een businessvraag oplossen. Aangezien ik tevreden was van mijn Arduino project van het eerste semester, besloot ik om hiermee verder te werken. Ik deed dit niet alleen, maar […]

Je reactie toevoegen